Tomaat gevuld met gehakt

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Belgische keuken
Smaak: Hartig
Personen: 4

Ingrediƫnten

  • 4 vleestomaten
  • snufje suiker
  • 4 el extra vierge olijfolie, plus wat extra om het gerecht te besprenkelen
  • 1 Spaanse ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 g lamsgehakt
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 g langkorrelige rijst
  • 100 ml kippenbouillon
  • 4 el gehakte dille
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • 1 el gehakte munt

Benodigdheden

  • voorverwarmde oven

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op. Snijd de bovenkant van de tomaten af en bewaar deze.
Schep het grootste deel van de pulp uit de tomaat met een theelepeltje,
en let erop dat de huid niet breekt.
Hak het vruchtvlees goed fijn en bewaar alle sappen die hierbij ontstaan.
Bestrooi de binnenkant van de tomaten met een beetje suiker om hiermee de zuurgraad weg te nemen.
Leg ze vervolgens in een braadslee.
Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan, voeg de ui en knoflook toe.
Laat dit vervolgens 10 minuten koken zachtjes koken tot het geheel zacht is maar niet gekleurd.
Voeg het lamsvlees,de kaneel en de tomatenpuree toe en draai het vuur hoger.
Daarna bakken tot het vlees bruin is. Voeg nu de tomatenpulp en sap toe,
samen met de rijst en de bouillon.
Royaal zout en peper toevoegen.
Breng aan de kook en laat het 15 minuten sudderen of totdat de rijst gaar is
en de vloeistof is geabsorbeerd.
Zet opzij om een klein beetje af te koelen, roer er dan de kruiden doorheen.Vul de tomaten tot de rand, en dek het vulsel af met de bewaarde kapjes van de tomaten.
Besprenkel de tomaten met 2 el olijfolie, doe 3 eetlepels water in de braadslee.
Bak het vervolgens 35 minuten.
Serveer met salade en knapperig brood (warm of koud).