Bereidingstijd: | 30-60 minuten |
Gang: | Voorgerecht |
Keuken: | Arabische keuken |
Smaak: | Zout |
Techniek: | Bakken in oven |
Personen: | 4 |
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 1 ui
- 2 eetlepels boter
- 30 g pijnboompitten
- 500 g fijngemalen lamsvlees
- 1 snuifje kruidentuiltje
- 1 snuifje kaneelpoeder
- peper en zout
Voor de yoghurtsaus:
- 250 g yoghurt natuur
- 1 licht opgeklopt eiwit
- zout
- 100mdl water
- 2 koffielepels maïszetmeel
Voor het deeg:
- 200 g bloem
- 1 snuifje zout
- 150 ml water
- boter
Voor de afwerking:
- 1 teentje look
- boter
- 1 eetlepel gesnipperde munt
Voorbereiding
Meng bloem, zout en water in een kom tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat bloem toe.
Dek af en laat 30 minuten rusten. Bereid ondertussen de vulling.
Reinig en snipper de ui.
Verwarm de helft van de boter in een pan en laat de pijnboompitten goudgeel kleuren.
Haal ze uit de pan en houd ze opzij.
Smelt de overblijvende boter in een pan.
Laat het vlees erin aankleuren terwijl je het met een vork plet. Voeg de ui toe.
Laat 10 minuten bakken tot de ui transparant wordt. Voeg de kruiden toe en peper en zout.
Voeg de pijnboompitten toe en laat afkoelen.
Bereidingswijze
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad.
Snijd cirkels van 7 cm diameter.
Leg een koffielepel vulling in het midden en plooi de cirkel in drieën.
Plet de randen dicht. Leg de beursjes op een ovenplaat met bakpapier.
Bestrijk met een penseeltje elk beursje met gesmolten boter.
Bak de beursjes 10 minuten in een matig warme oven.
Let op : ze moeten licht gekleurd zijn, maar niet volledig doorbakken !
Doe de yoghurt in een kookpot.
Los het maïszetmeel op in het water.
Roer de yoghurt glad met het opgeloste maïszetmeel, het eiwit en zout.
Breng – terwijl je voortdurend roert – zachtjes aan de kook op een laag vuurtje tot het mengsel dikt.
Leg de beursjes in de yoghurtsaus.
Roer voorzichtig om en laat10 minuten sudderen zonder deksel op een zacht vuurtje.
Pel en plet de look.
Smelt de boter in een pan en bak de look eventjes.
Voeg toe aan de shishbarak. Voeg de munt toe en laat nog 2 tot 3 minuten sudderen.