Is de houtkachel duurzaam?

Vraagt u zich af of een houtkachel duurzaam is? lees verder en kom erachter.

Beaufort Kachels

Als u een houtkachel gebruikt is het erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met bepaalde dingen om goed te kunnen stoken:

  • Koop een ecodesign kachel deze kachels voldoen namelijk al aan de Europese eisen van 2022! De Beaufort Match, Classic 8 en de Advanced  6, 8  en 11 houtkachels voldoen aan deze eisen.
  • De kwaliteit van het hout is ook erg belangrijk. Zo is het belangrijk om altijd schoon en droog hout te gebruiken. Hout voor in de houtkachel moet minimaal 2 jaar gedroogd zijn en een vochtigheidspercentage van ca. 15% hebben.
  • Laat de kachel en of rookkanaal altijd door een erkend bedrijf doen zodat dat de kachel en of rookkanaal deugdelijk is geïnstalleerd. Het is bijvoorbeeld heel erg belangrijk dat het rookkanaal boven de nok van het huis uitsteekt.
  • Het is ook belangrijk om regelmatig onderhoud te laten plegen door een erkend bedrijf hierdoor blijft de schoorsteen goed schoon brandt de houtkachel het beste ook wordt de kans op een schoorsteen brand een stuk minder.
  • Uw stookvaardigheden zijn ook erg van belang. Door een houtkachel op de juiste manier aan te steken en niet tijdens windstille dagen te stoken brandt de houtkachel het beste. Bekijk bijvoorbeeld het filmpje hieronder om te kijken hoe je een houtkachel het beste kan aansteken.

Voldoet u aan alle eisen?

Het stoken van een houtkachel is een duurzame manier van stoken. Het is namelijk zo dat bij het vergaan van een boom CO2 bij vrijkomt. De hoeveelheid CO2 die bij het vergaan van een boom vrijkomt is ongeveer net zoveel als de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het verbranden van hout in een houtkachel. Je kan dus als je aan alle bovengenoemde eisen voldoet CO2 neutraal stoken.

co2-kringloop

Verschil houtkachel en openhaard

Om duurzaam te stoken is het belangrijk dat u een houtkachel heeft en geen openhaard. Het rendement van een openhaard is ongeveer 20%. Het rendement van een houtkachel ligt een stuk hoger. De Beaufort houtkachels hebben allemaal een rendement van 76% of hoger. 

Bekijk andere onderwerpen