Tips voor de Beaufort houtkachels
Na het lezen van deze tips kunt u lezen en schrijven (en natuurlijk stoken) met de Beaufort Classic, Advanced en Match houtkachels.
Ook voor onze gaskachel, de Beaufort Ease, kunt u hiernaast de handleiding bekijken of downloaden.
De Beaufort houtkachels bieden vele mogelijkheden. Toch zijn de basisprincipes voor elke houtgestookte haard ongeveer hetzelfde. Naast de handleiding die u bij uw Beaufort Classic, Advanced of Match ontvangt, vindt u hier nog wat specifieke tips voor het gebruik van een houtkachel. Wilt u de handleiding lezen? Klik dan op de button hiernaast of bekijk ons filmpje met een uitleg over de bediening van de Beaufort. Voor de handleiding van de Beaufort Ease gashaard klikt u hiernaast.
Handleidingen
-
Beaufort Match
Strakke minimalistische kachel
-
Beaufort 6 KW
Classic & Advanced
-
Beaufort 8 KW
Classic & Advanced
-
Beaufort 11 KW
Classic & Advanced
-
Beaufort Ease
Gaskachel
Stookadvies
Maak uw Beaufort houtkachel aan volgens de Zwitserse methode en met bruine aanmaakblokjes. Niet met kranten! Pas als het goed brandt en het rookkanaal goed opgewarmd is kunt u er beetje bij beetje zwaardere of grotere stukken droog/oud (vochtigheids-percentage onder de 20%) hout bij leggen. Om dit percentage van <20% te behalen moet het hout doorgaans 3 jaar droog opgeslagen zijn. Pas gekocht timmerhout is niet droog! Zet de luchtschuiven op de houtkachel zoveel mogelijk open als u net begint met stoken. Als het vuur goed brandt kunt u de schuifjes een klein beetje dichter zetten. Het is voor uw houtkachel en rookkanaal echter het beste als het vuur goed blijft branden. Teveel temperen geeft onvolledige verbranding en zorgt voor extra aanslag in het rookkanaal en ook op de ruiten. De schuifjes bij de ruiten open houden want die zorgen voor een luchtstroom langs de ruit zodat deze minder snel zwart wordt. Om goede trek te hebben zodat de houtkachel goed wil branden, moet u een rookkanaal hebben met de juiste diameter en lengte en het rookkanaal moet schoon en ruim zijn. De trek wordt bepaald door een groot aantal factoren, niet alle bepalende aspecten hoeven optimaal te worden ingevuld. Kortom: een combinatie van deze factoren bepaalt de trek.
Indien rook uit de houtkachel de kamer in komt, dient u de volgende zaken te controleren:
- maak ik de kachel op de juiste manier aan? (zie hierboven)
- gebruik ik het juiste hout?
- wat zijn de weersomstandigheden ? (bij mistig weer is er bijna geen trek in de lucht)
- zit de remplaat goed in de kachel (schuin boven in de kachel)? Vooral na vervoer kan deze verkeerd liggen waardoor de rook niet weg kan.
- wordt de schoorsteen vlot genoeg warm? Of wijkt de diameter van de schoorsteen sterk af van de aansluiting op de houtkachel, of is de schoorsteen van vochtig steenachtig materiaal? (er is altijd condens in de schoorsteen)
- heeft het rookkanaal de juiste afmetingen? (diameter van het rookkanaal moet ongeveer overeenkomen met die van de kacheluitgang, daarnaast moet het rookkanaal ca. 50 cm. boven de nok van het huis uitsteken)
- is het rookkanaal onlangs nog geveegd?
- wat voor een (hoge) objecten staan in de directe omgeving van de woning?
- zijn er niet teveel bochten en verslepingen in het rookkanaal gebruikt? (remmen de trek)
- wat staat er boven op de schoorsteen?
- een trekkende kap werkt trekbevorderend en is dus aan te raden
- een regenkapje werkt dempend op de trek (lijkt op chinees hoedje)
- een vonkenvanger of gaas tegen vogels werkt ook dempend op de trek, bovendien kan deze gemakkelijk verstopt raken en u moet dus nagaan of deze schoon is. Bij rieten daken is een vonkenvanger noodzakelijk, hou dus rekening met dit onderhoud.
Algemene informatie
Bij ingebruikname van uw nieuwe houtkachel, moet u de houtkachel eerst rustig ‘instoken’. Vervolgens kan het gebeuren dat er een blauwe damp van de kachel afkomt als deze heet wordt. De kachel bereikt een bepaalde temperatuur en de hittebestendige verf gaat inbranden. Het inbranden kan enkele uren duren, na deze periode wordt de verf minder gemakkelijk beschadigd. Voordat de verf ingebrand is moet u niet teveel aan de kachel zitten anders beschadigt deze te gemakkelijk (dus nog geen vlekken wegpoetsen en zo min mogelijk aanraken). Laat tijdens dit proces de deurtjes een beetje open staan. Als u de rook erg vervelend vindt, zou u de houtkachel bijvoorbeeld buiten in kunnen laten branden. Het is in ieder geval belangrijk om heel goed te ventileren! Maak voordat u de 1e keer gaat stoken de ruiten schoon teneinde eventueel achtergebleven walsvetten van de fabriek te verwijderen (deze branden anders nl. in). De ruiten van een houtkachel maak je het eenvoudigst schoon met ruitenreiniger voor kachelruiten (alleen bij kachelspeciaalzaken te verkrijgen). Andere middeltjes zijn: water met een scheutje ammoniak, koude thee, een natte doek in het as dopen enz. De Beaufort kachel is niet voorzien van een aslade, u stookt gewoon op de vuurvaste bodem van de kachel. Dit biedt vele voordelen en u zult merken dat de Beaufort kachel zo zuinig met z’n brandstof omspringt dat er maar weinig as overblijft. Als uw Beaufort verzadigd raakt en u wat as moet weghalen, kunt u dit eenvoudig doen met de bij de kachel geleverde asschep. Laat wel altijd een laagje as achter, want het houtvuur in de kachel brandt het beste op een bedje van as van ca. 3 cm. Bovendien beschermt de aslaag het binnenwerk van de kachel en heeft de kachel daardoor een hoger rendement. In de Beaufort zit een binnenwerk van vermiculiet om het casco van de kachel te beschermen.
Deze beschermlaag krijgt alle hitte te verduren en kan daarom gaan scheuren. Deze slijtage (a.g.v. de vuurzee) is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de slijtage van de buitenbanden van een fiets (a.g.v. het rijden ermee). Derhalve valt deze slijtage net als glasbreuk niet onder de garantie van de kachel. Scheuren zijn niet erg (tussen de delen zit tenslotte ook een naad) als de plaat maar goed op de plek blijft zitten en niet dusdanig afbrokkelt dat de achter- of zijwand voor een gedeelte vrij komt te liggen. In dat geval moet er vervangen worden. Groot of klein onderhoud aan uw kachel kunt u het beste in de zomermaanden (laten) verrichten, zo bent u verzekerd van een warme winter. Tot slot komt het regelmatig voor dat er na plaatsing van een hout- of gaskachel bruin/zwart verkleuring optreedt in nieuw gebouwde of verbouwde huizen (waarbij de omgeving relatief vochtig is). Dit komt door de verbinding in convectielucht van vochtdeeltjes met ontlede stofdeeltjes. Het probleem wordt verstrekt door geringe ventilatie, het uitdampen van nieuw behang, behandelde muren, stucwerk, parket, het branden van kaarsen en het roken van sigaretten. Het beste advies is adequaat ventileren! De benodigde luchtverversing moet volgens het Nederlandse bouwbesluit zijn: bij nieuwbouw min. 3,24 m3/uur per m2 vloeroppervlak van het vertrek, bij bestaande bouw min. 25,2 m3/uur voor een verblijfsruimte. Een bijkomend voordeel is dat droge lucht sneller opwarmt, zodat u dus economischer stookt.