Beaufort techniek

Beaufort houtkachel techniek & rendement

De Beaufort houtkachels blinken uit in zuinigheid en duurzaamheid en maken het zo ook de penningmeester naar z’n zin! Het superieure rendement van de Beaufort’s maakt ze ook zeer geschikt om als hoofdverwarming te gebruiken. Voor echte fanatieke houtstokers die milieubewust zijn en geen cent teveel kwijt willen zijn aan hun energierekening! Een dergelijk hoog rendement kan natuurlijk alleen behaald worden door een zeer hoogwaardige verbrandingstechniek.

Na de 1e generatie van de Beaufort houtkachels was met de Classic serie de lat al een stuk hoger gelegd. De doelstelling om de Beaufort Classic houtkachel te laten voldoen aan de strengste normen in Europa was begin 2010 behaald. Voor het behouden van ons groene vizier was echter nog een extra uitdaging nodig en daarom hebben we de Advanced serie ontwikkeld. Met de Beaufort Advanced wordt ruimschoots aan de strenge milieu eisen van 2022 voldaan en wordt een maximaal rendement gegarandeerd met tegelijkertijd een minimale uitstoot van fijnstof (conform Ecodesign, EN13240 en BlmSchV stufe 2).  De Beaufort Advanced is daarom een fijn staaltje vakwerk met uitstekende prestaties. Datzelfde geldt voor de nieuwste aanwinst van de Beaufort familie; de Match. Een veelzijdige houtkachel met een strak en modern design en een breed scala aan opstellingsmogelijkheden dankzij de optionele Matchbox.

De sublieme prestaties van de Beaufort worden o.a. behaald dankzij de Triple Pilot bediening (Classic en Advanced) en de toevoeging van een tweede remplaat. Triple Pilot staat voor de drie onafhankelijk van elkaar te bedienen luchttoevoeren (voor de primaire, secundaire en tertiaire verbranding). De Beaufort is m.b.v. de Triple Pilot bediening (3P) zeer nauwkeurig te bedienen waardoor de kachel snel de gewenste temperatuur bereikt.

beaufort-woodstacker-8-kw

Externe beluchting

Met de Beaufort Advanced en Match is het nu ook mogelijk om duurzaam en stijlvol te stoken in een moderne, goed geïsoleerde woning! Met standaard de mogelijkheid tot externe beluchting aan de onderkant en optioneel aan de achterzijde zijn ook hier de mogelijkheden weer groot! De externe beluchting betekent letterlijk dat de lucht van buiten wordt gehaald. Dit is vooral belangrijk bij mechanisch geventileerde woningen omdat in een dergelijke woning weinig geventileerd kan worden.

Optimale verbranding door toevoeging tertiaire luchttoevoer

De Beaufort houtkachels zijn optimaal regelbaar door drie onafhankelijk bedienbare luchttoevoeren (Triple Pilot oftewel 3P), voor de primaire, secundaire én tertiaire verbranding. Het vergt even wat oefening om alles goed op elkaar af te stemmen, maar dan is een optimale verbranding tenminste gegarandeerd! Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar houdt ook de ruit goed schoon. Doordat er een laagje lucht langs de ruit ‘geblazen’ wordt, krijgt de aanslag geen kans om neer te slaan op de ruit. Een mooie bijkomstigheid. Door deze optimale verbranding blijft er bovendien weinig as achter in de houtkachel waardoor u ook weinig onderhoud heeft.

Vermiculiet binnenwerk voor betere prestaties en lagere emissiewaarden

Om aan de hoge eisen te kunnen voldoen zijn de Beaufort houtkachels aan de binnenkant voorzien van een vermiculiet binnenwerk ter bescherming van het casco van de kachel. Ten opzichte van een stenen of gietijzeren binnenwerk, kan een houtkachel met vermiculiet tot betere prestaties komen. Resultaat daarvan zijn lagere emissiewaarden en een hoger rendement, daarom is dit ook de doorslaggevende factor geweest bij onze keuze! Vermiculiet breekt iets sneller dan steen en gietijzer, maar is gemakkelijker te vervangen en ook goedkoper. Het is wel belangrijk om altijd een laagje as van ca. 3 cm. achter te laten in de Beaufort houtkachels. De aslaag zorgt namelijk voor een betere verbranding en een beter rendement en bovendien wordt het binnenwerk ook nog eens extra beschermd. Overtollige as schept u eenvoudig weg met de bijgeleverde asschep.

Convectiewarmte met dubbelwandige staal

Omdat de Beaufort houtkachels dubbelwandig zijn, behoren ze tot de categorie convectiehaarden. Dat is een groot pluspunt wanneer u de kachel vaak wil gebruiken. Vroeger waren er voornamelijk gietijzeren kachels en kreeg je vaak rode oortjes vlak bij de kachel, maar zat je er verderop in de kamer nog maar frisjes bij. Door de circulatie van warme en koude lucht wordt bij convectiekachels de warmte veel beter verspreid. En het mooie is, van hout stoken wordt u meerdere keren warm… tijdens het kappen, zagen, kloven én stapelen. De beloning, het genieten voor uw Beaufort in een lekker warm huis, is daarna des te groter; beleef het met de Beaufort Houtkachels! 

Beaufort-11kw-woodstacker-houtkachel

Afdichtstrip in plaats van glasvezelkoord

De meeste houtkachels, ook de 1e generatie Beaufort houtkachels, zijn voorzien van een glasvezelkoord als omlijsting van het deurtje om een goede sluiting te garanderen en valse trek te voorkomen. Iedere houtstoker weet dat het koord vaak loslaat en dat je dat dan weer vast moet gaan plakken of moet gaan vervangen. Een vervelend klusje, wat vaak uitgesteld wordt en waardoor de kachel slechter gaat presteren. Daarom is er bij de huidige generatie Beaufort houtkachels een afdichtstrip ontwikkeld die er voor zorgt dat de kachel perfect sluit. Weinig onderhoud, weinig materiaal nodig, altijd optimale prestaties en daarom 100% duurzaam!

Houtvak afgesloten, nog betere verbranding!

Uw Beaufort Classic en Advanced houtkachel is standaard voorzien van een houtvak en een afsluitplaat. Als u besluit geen hout onder de Beaufort te leggen en u wilt een optimaal rendement bereiken, kunt u het houtvak het beste afsluiten met de meegeleverde afsluitplaat. De lucht blijft namelijk langer hangen onder de houtkachel en wordt alvast mee-verwarmd. Al met al leidt het tot nog betere prestaties (in een proefopstelling bij een laboratorium t.b.v. de CE keuring vastgesteld).

Onderstaand vindt u de keuringsgegevens van de nieuwe Beaufort Advanced serie. Zoals u kunt zien voldoet de Beaufort Advanced ruimschoots aan de eisen van de toekomst. Dat is wel zo’n prettig idee! Voor meer informatie over de energieklasse van de Beaufort kachels klikt u hier.

Kies de juiste capaciteit

Kies de Beaufort kachel die bij uw woonruimte past. Voor een berekening van de juiste capaciteit kunt u natuurlijk bij één van onze dealers terecht. Wilt u het gewenste vermogen alvast zelf berekenen, kijk dan in de tabel hieronder. Het werkt heel eenvoudig. Kijk naar het aantal mdat u wilt verwarmen en kies de juiste lijn afhankelijk van de mate van isolatie van uw woning. Neem nooit een te grote houtkachel, het is belangrijk om goed, voluit te kunnen stoken. Het smoren van een houtkachel is niet goed voor uw rookkanaal en het milieu en de kachelruiten worden dan ook snel zwart. Dat is jammer van het mooie uitzicht! De Beaufort is een convectiehaard, dat betekent dat de warmte gelijkmatig verspreid wordt. Als u meerdere ruimtes wilt verwarmen kunt u de deuren opzetten en daarvan profiteren. Het is wel belangrijk dat de thermostaat van de vloerverwarming of cv op de juiste plek zit. Voor een uitgebreid advies is het verstandig contact op te nemen met onze specialisten.

Beaufort Match 6 kW Eisen vanaf 2022
CO-emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
900
max 1250
CxHy emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
92
max 120
Stof emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
40
max 40
NOx emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
64
max 200
Beaufort Advanced 6 kW 8 kW 11 kW Eisen vanaf 2022
Rendement (in %)
76
80
80
min 75
CO-emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
737
900
900
max 1250
CxHy emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
107
80
80
max 120
Stof emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
35
27
27
max 40
NOx emissie (mg/Nm3 bij 13%O2)
56
63
63
max 200